Munich, czyli Oktoberfest w czystej postaci 

Oktoberfest, czyli dożynki chmielne organizowane są w Monachium w Bawarii od 1810 roku.  Do roku 1871 odbywał się w październiku, natomiast od roku 1872 początek imprezy został przesunięty na wrzesień. Jest jednym z największych na świecie festynów ludowych. W ostatnich latach przeciętna liczba odwiedzających wynosiła 6 milionów ludzi. W trakcie trwania festynu spożywane jest około 5 milionów litrów piwa, sprzedawanego tradycyjnie w litrowych kuflach tzw. Masskrug (1,069 litra). Wedle przepisów Oktoberfestu swoje piwo serwować mogą jedynie tradycyjne monachijskie browary, które warzą zgodnie z Bawarskim Prawem Czystości z 1487 roku i podobną normą niemiecką z 1906 roku. Do browarów tych należą m.in.: Spaten-Franziskaner-Bräu, Augustiner, Paulaner (nasz ulubiony), Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu. Wszystkie one oferowały tradycyjne bawarskie piwo marcowe o zawartości alkoholu do 6,2%. Charakteryzują się one bursztynową barwą i przewagą słodkich nut słodowych nad czystą goryczką chmielową. Obecnie piwa serwowane na festynie nazywa się Oktoberfestbier i w stylu są bardziej podobne do popularnego w wielkich koncernach lagera niż do dawnego piwa marcowego. Dla odwiedzających ustawianych jest 14 hal piwnych, z których większe mają do 10 tysięcy miejsc siedzących. Każdy gospodarz sprzedaje w swoim namiocie piwo tylko jednego browaru. Tradycyjne kufle piwne były wykonane z ceramiki, zmieniono je jednak na szklane, aby zapobiec oszustwu w ich napełnianiu. Kelnerki na Oktoberfeście znane są z tego, że potrafią przenieść do 10 Mass naraz, przy czym każdy z kufli zawiera litr piwa, do którego dochodzi waga pustego kufla (około 1,2 kg).

Więcej ciekawostek o Monachium znajdziesz TUTAJTUTAJ i TUTAJ.

w 2012 roku w Monachium

Munich, czyli Oktoberfest w czystej postaci / Munich or Octoberfest in a pure form