Puchero, czyli ulubiona argentyńska zupa papieża Franciszka / Puchero – Pope Francis’s favorite argentinian soup
Światowe Dni Młodzieży coraz bliżej, papież Franciszek ma „nawiedzć” Błonia, a my mieszkamy rzut beretem od tej słynnej krakowskiej łąki. A co będzie jeśli papież postanowi złożyć niezapowiedzianą, gospodarską wizytę u typowej polskiej rodziny? A co będzie jak wpadnie do nas, a u nas tylko chleb i sól? Na wszelki wypadek postanowiliśmy się przygotować i sprawdzić co lubi Franciszek. Nie było to łatwe, ale jednak dało się wygooglać. Puchero. Przygotowanie tego argentyńskiego dania jest proste jak konstrukcja cepa. Do dzieła!
Puchero – danie argentyńskie z trzech rodzajów mięs i warzyw
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 3 kukurydze
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1 batat
- 1 papryczka chili
- 30 dag zielonej fasolki
- 2 cebule
- 1/4 białej kapusty
- 3 selery naciowe
- 20 dag cieciorki
- 3 rodzaje mięs: kurczak, żeberka, pręga wołowa
- kolendra
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, angielskie ziele
Przygotowanie
12 godzin wcześniej namoczyć cieciorkę. Umyte mięsa wrzucamy go do duuuużego garnka i gotujemy 1,5 godziny z tym, że kurczaka wyciągamy po 45 minutach. Cieciorkę wrzucamy po pół godzinie gotowania mięsa i dodajemy 4 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. W międzyczasie obieramy i myjemy warzywa a następnie kroimy na kawałki kukurydzę, ziemniaki, seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, kapustę i batata. Po półtorej godzinie dorzucamy do mięsa wszystkie składniki i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe puchero posypujemy na talerzu kolendrą. To pyszny Eintopf, czyli jednogarnkowy posiłek zastępujący cały obiad. Mieszkańcy Argentyny jedzą oddzielnie mięso, rosół i warzywa, ale my potraktowaliśmy to jako zupę i zjedliśmy together, czyli wszystko razem. Teraz rozumiem dlaczego to ulubiona potrawa papieża, który znany jest z prostego życia i niechęci do luksusów. Amen i smacznego 🙂