Najlepsza wielkanocna baba

Święta Wielkanocne to szczególny czas jeśli chodzi o gotowanie i wypieki. Najważniejsze są jajka, ale na stole nie może zabraknąć też pięknie lukrowanej baby drożdżowej. W moim koszyczku do świecenia nie może jej zabraknąć, bo symbolizuje dokładność i dostatek w kuchni, ale musimy przygotować ją sami. Mam sprawdzony przepis, z którym nie eksperymentuję, bo to ciasto można łatwo zepsuć (wiem co mówię…) Ale ta jest pięknie wyrośnięta i z duuuużą ilością lukru o smaku cytrynowym. Moja ulubiona. Szybko znika ze stołu…

Składniki
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (250 g)
  • 1/2 szklanki mleka (100 ml)
  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
  • 50 g drożdży
  • 110 g masła
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki rodzynek + kilka do dekoracji
  • 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej + 1 łyżka do dekoracji
  • szczypta soli
Przepis
  • Formę typu „komin” wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Żółtka utrzyj z cukrem (1 łyżkę cukru odsyp, bo będzie potrzebny do drożdżowego zaczynu) i szczyptą soli.
  • Do ciepłego mleka dodaj łyżkę cukru, rozdrobnione drożdże, wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Potem do dużej miski wsyp szklankę mąki, dolej mleko z drożdżami, wymieszaj i poczekaj aż zaczyn zacznie rosnąć.
  • Do rosnącego zaczynu dodaj utarte żółtka, wsyp pozostałą mąkę, rodzynki, skórkę pomarańczową i esencję waniliową. Podczas wyrabiania ciasta dodawaj porcjami roztopione, ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiaj dotąd, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Jeśli będzie przylegać, podsyp mąką.
  • Miskę z ciastem nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce i poczekaj aż wyrośnie i podwoi swoją objętość (1,5 – 2 h). Następnie wyrabiaj jeszcze przez chwilę a potem napełnij formę do połowy wysokości. Formę ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 50 minut. Jeśli podczas pieczenia ciasto za szybko zacznie się rumienić, przykryj je papierem do pieczenia.
  • Przygotuj lukier: do cukru pudru dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
  • Ostudzoną babkę wyjmij z formy, polej lukrem, posyp rodzynkami i skórką pomarańczową.

Smacznego wielkanocnego ucztowania i miłego po tym spacerowania!

Najlepsza wielkanocna baba