Pappardelle z zielonymi szparagami i krewetkami / Pappardelle with green asparagus and shrimps
Ponieważ zbliża się „Spargelzeit” jak mawiają Niemcy, więc czas dzisiaj na makaron z szparagami i krewetkami. Przepis prosty i szybki w przygotowaniu, a jakże smaczny i efektowny. Jeżeli nie jesteśmy fanami krewetek, można je zastapić innym składnikiem, na przykład szynką parmeńską, suszonymi pomidorami czy nawet zwykłymi pomidorkami koktailowymi.
- 400 g makaronu pappardelle (szerokich wstążek)
- ½ kg mrożonych małych krewetek (obranych i wstępnie podgotowanych)
- 1 paczka zielonych szparagów
- 100 ml białego wina
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 papryczki chilli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 50 g startego parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 1 łyżka soli
- sól, pieprz
Do przygotowania potrawy będziemy potrzebować: dużego naczynia do makaronu oraz patelni do przygotowania sosu.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: dla 2-3 osób
Myjemy szparagi pod bieżącą wodą, odłamujemy stwardniałe końce i kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, czosnek obieramy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Krewetki przelewamy na sitku gorącą wodą.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy oliwę i czosnek z chilii. Smażymy dwie, trzy minuty po czym wrzucamy szparagi. Po paru minutach dodajemy krewetki i zalewamy białym winem. Całość dusimy na średnim ogniu, aż krewetki staną się różowe a szparagi zmiękną. Solimy i pieprzymy do smaku. Wyłączamy gaz pod patelnią i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i połowę startego parmezanu, mieszamy.
W międzyczasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy „al-dente”. Krewetki z szparagami łączymy z makaronem i wykładamy na talerze, z wierzchu posypujemy pozostałym parmezanem.
SMACZNEGO !!!