O kurcze, perliczka
Perliczka, inaczej pantarka, to gatunek znany, ale rzadko hodowany w naszych przydomowych kurnikach. Ma szaroniebieskie upierzenie pokryte białymi perełkami. Perliczki prowadzą naziemny tryb życia, ale nocują na drzewach. Ptak ten należy do rzędu kuraków, rodziny bażantowatych i podrodziny perliczek. Ojczyzną wszystkich gatunków jest Afryka i Madagaskar. Do Europy została sprowadzona w czasie wojen punickich (264 – 146 r. p.n.e.), ale wraz z upadkiem Cesarstwa Rzymskiego wyginęła. Ponownie sprowadzili ją w XVI wieku Portugalczycy i od tego czasu hoduje się ją jako drób domowy. To szlachetny gatunek drobiu, z którego można przygotować wykwintne i zdrowe danie. Posiada małą ilość tłuszczów zwierzęcych, dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i wysokogatunkowego białka oraz dużą zawartość kolagenu, który ma dobroczynny wpływ na skórę, kości i stawy.
Krótko i na temat. Jeśli chcesz zjeść delikatną, soczystą i mięciutką perliczkę, to wcześniej namocz ją w wodzie z solą a potem piecz długo w niskiej temperaturze. Perliczka jest idealna dla początkujących kucharzy, ponieważ nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Przepis jest bardzo prosty a efekt końcowy – wyśmienity! Podobno jedyną wadą perliczek jest ich krzykliwość, ale w naszym przypadku raczej nie będzie z tym problemu…
Solanka
- 2 litry wody
- 4 łyżki soli
Składniki
- perliczka
- pieprz
- majeranek
- słodka papryka
Przygotowanie
Jak zawsze mięso dokładnie myjemy i czyścimy w środku. Perliczka nie ucieknie, ale niestety trzeba jej skrępować nóżki (w tej roli sprawdza się najlepiej bawełniany sznureczek). Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy aż się rozpuści. Do tak przygotowanej kąpieli solankowej wkładamy naszą perliczkę. Nie dość, że ją skrępowaliśmy, to teraz musimy ją całą zanurzyć w wodzie a następnie odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie perliczkę wyjmujemy z solanki i nacieramy ją majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem 🙂 i słodką papryką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150 stopni. Perliczkę umieszczamy w gęsiarce i pieczemy 2,5 godziny. Następnie odkrywamy pokrywkę gęsiarki i pieczemy jeszcze 15-20 minut, tak aby zrumieniła się skórka. Po upieczeniu mięso zostawiamy na 15-20 minut, aby odpoczęło.
A teraz przepis na pantarkę na sposób południowoafrykański – zaczerpnięty z książki Pawła Kardasza i Eustachego Sapiehy Safari – Polowania w Afryce Wschodniej i Południowej. Książka ta towarzyszyła nam podczas naszych fotograficznych safari w Afryce .
Składniki
- 1 pantarka
- 1 średniej wielkości kamień
Przygotowanie
Włóż do garnka pantarkę i kamień, zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 godzin. Wyrzuć pantarkę i zjedz kamień.
Teraz wiem, że to wcale nie prawda :):):)
Voile i Bon Appetit! – w jakikolwiek sposób będziesz gotować…