TAGLIATELLE Z KREWETKAMI
To nowa kategoria w naszych przepisach – owoce morza. Dzisiaj będzie to makaron z krewetkami.
Na początek kilka słów o samych krewetkach. Jeszcze parę lat temu całkowicie nieznane, teraz robią zawrotną karierę.
Krewetki (z łaciny Caridea) należą do skorupiaków (zarówno słodko jak i słonowodnych). Ich wielkość zawierają się w granicach od paru milimetrów do nawet ponad 30 cm (krewetki tygrysie, zwane „Black tiger”). W zależności od gatunku, surowe krewetki mogą różny kolor: kremowy, jasnobrązowy lub niebieski. Te w sprzedaży pochodzą głównie z sztucznych hodowli w Azji.
Cenione są nie tylko ze względu na smak, ale i niską kaloryczność. Wbrew obiegowym opiniom o niskiej wartości odżywczej, są źródłem dużej ilości łatwo przyswajalnego białka (ponad 15% masy), zawierają również witaminy z grupy B oraz mikroelementy.
Najczęściej dostępne są w postaci mrożonej lub bardzo rzadko świeże. Przy zakupie świeżych zwróćmy baczną uwagę na ich stan – ponieważ nieświeże mogą nam poważnie zaszkodzić a przy mrożonych sprawdźmy czy glazura (powłoka lodu) na krewetkach jest jednolita i całkowicie przeźroczysta.
Pamiętajmy: KREWETEK PO ROZMOŻENIU NIE WOLNO PONOWNIE ZAMRAŻAĆ !!!
Na opakowaniu zawsze podawane są liczby określające wielkość krewetek, a dokładnie ile krewetek wchodzi na funt wagi (ozn. lb), na przykład 16/20 określa że na funt wagi przypada od 16 d 20 sztuk.
- 1 opakowanie mrożonych krewetek (średniej wielkości, surowych i obranych, około 250 g)
- 3 ząbki czosnku
- 250 g makaronu tagliatelle
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- pęczek natki pietruszki
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g sera parmezan (lub inny twardy ser na przykład grana padano, dziugas, corregio)
- sól, pieprz
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje: dla 2 osób
Do przygotowania potrzebujemy duży garnek do ugotowania makaronu oraz patelnię do przygotowania sosu.
Przygotowanie makaronu jest niezwykle proste i szybkie. Zaczynamy od obrania czosnku ze skórki i pokrojenia w cienkie plasterki. Papryczki myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy pestki i bardzo drobno siekamy. Ilość chilli dobieramy w zależności od tego jak ostry makaron chcemy uzyskać. Krewetki przelewamy wrzącą wodą i odstawiamy na sitko by odciekły.
W dużym garnku zagotowujemy sporą ilość wody i solimy. Wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem „al-dente”. Po ugotowaniu odcedzamy pozostawiając odrobinę wody. Nie dodajemy oliwy.
W trakcie gotowania makaronu na patelni roztapiamy masło z oliwą i wrzucamy czosnek z chilli. Chwilę dusimy, uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy krewetki i krótko smażymy, aż zmienią kolor na różowy, po czym dolewamy wino i dusimy 2-3 minuty aż alkohol odparuje.
Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, posiekaną natkę pietruszki i całość chwilkę podgrzewamy, aby smaki się połączyły. Dodajemy sól i pieprz do smaku i wykładamy na talerze.
Teraz tylko świeżo starty parmezan i obowiązkowo kieliszek dobrego wina.